by

Matt Smith jako Pán času

Jak jsem slíbil, je tu nový článek, tentokrát je to můj pohled na konec Matta Smitha jako 11. (13.) Doktora.

Těm, kdo o Doctorovi Who (Pánovi času) ještě neslyšeli, doporučuji navštívit tyto stránky a na toto britské scifi stanice BBC, které bylo obnoveno v roce 2005 a pojednává o záhadném Pánovi času brázdícím celý čas a prostor, se podívat, protože opravdu stojí za to.

A teď už pro zasvěcence:

Tato část obsahuje spoilery!

Matt Smith zakončil svou pouť ve speciálu sedmé řady The Time of the Doctor (Čas Doktorův), která měla opravdu něco do sebe.

Nejen, že byla krásně vánoční, ale také, alespoň dle mě, poměrně důstojně (i když trochu ve spěchu) uzavřela příběh 11. Doktora…

Obrázek DW 1

 

Nebudu vám tady vykládat chyby v epizodě a další nesrovnalosti, to už udělali jiní , o jedné se ale přece jen zmíním. Ona to není ani tak chyba, ale spíše strašný chaos. Ten chaos vytvořil scénárista seriálu Steven Moffat ve chvíli, kdy řekl, že Doktor, který měl být podle číslování 11. je najednou doktorem 13., určil totiž, že se počítá i Válečný doktor z epizody The Day of the Doctor (Den Doktorův), což by ještě nebylo až tak překvapující, kdyby ale nezapočítal metakrizi 10. Doktora (o této problematice více zde), a tak jsme podle pravidel Pánů času došli k poslední možné regeneraci. Jak tento problém Moffat vyřešil? O tom si teď popovídáme trochu podrobněji…

 Obrázek DW 2

Ano, celou dobu jde o planetu nad námi, nachází se na ní totiž městečko jménem Vánoce,  ve kterém se objevila prasklina v čase a po celém času a prostoru vysílá zprávu obyvatel planety Gallifrey – Pánů času. Ti se dostanou ven pouze ve chvíli, kdy Doktor vysloví své skutečné jméno, ale pokud se osvobodí, začne nová Časová válka, a tak se tomu církev Ticha snaží zabránit.

To bychom ve zkratce měli k samotné obsahové části a teď už konečně k zhodnocení:

Obrázek DW 3

Celý příběh velmi rychle utíká (možná až moc), má spád až se nakonec dostaneme k tomu, že prasklina , ze které Páni času vysílali 300 let se na naléhání doktorovi společnice Clary uzavře, ale ještě předtím doktorovy udělí úplně nový regenerační cyklus a přicházíme k samotnému vyvrcholení – regeneraci, ta začíná nejdřív na vrcholku kostela, kde Doktor během regenerace ničí Dálecké jednotky, což vypadá velmi efektně, pak přichází komorní scéna s nádherným Doktorovým proslovem až se nakonec objeví nový Doktor Peter Capaldi.

Obrázek DW 4

A jaké tedy byly klady a zápory této epizody?

+ Krásný Mattův proslov

+ Vánoční nádech

+ Spousta nepřátel na ničení

– Výraz nového doktora

– Některé nesrovnalosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *