by

Proč miluju Chirurgy?

Bylo nebylo… Jednoho pošmourného dne léta roku 2015 jsem se rozhodl pustit si seriál, o kterém jsem toho hodně slyšel, ale nikdy jsem neměl odvahu se na něj podívat. Jmenoval se Grey’s Anatomy (Chirurgové) a dnes vám povykládám o tom, jak se zčistajasna stal tím nejlepším seriálem, co jsem v televizi kdy viděl.

 

 

Když se průměrného Čecha zeptáte na seriál z lékařského prostředí, je velice pravděpodobné, že z něj vypadne Ordinace v růžové zahradě (výjimečně se možná někomu vybaví Dr. House.) Pokud ale chcete v prostředí nemocnice zažít smích, slzy, napětí i akci, pusťte si Chirurgy. Ano, uznávám, prvních několik epizod mi také nepřipadali nijak světoborní, ale pak přijde ten jeden díl (u mě to byla epizoda nehody trajektu), u kterého si řeknete: „Tak tohle je to nejlepší, co jsem v životě viděl.“ A chcete něco vědět? Z toho úžasu jsem se nedostal do dnešních dní. Seriál běží už třináct let a pořád patří  mezi nejsledovanější pořady na amerických televizích. Je jednoduše boží!

 

Greys logo
Chirurgové určitě nejsou ordinace. Foto: ABC

Postavy

Některé si zamilujete okamžitě, jiné budete nesnášet. Ale nejlepší na tom všem je, že váš pohled na jednotlivé postavy se bude v průběhu let měnit. S ubíhajícími lety totiž rostou a mění se. Když máte v prvním díle chuť někoho uškrtit, protože se chová jako úplný zmetek, můžete se o tři série později přistihnout, že mu vlastně fandíte, protože nechápete, proč mu tvůrci házejí pod nohy jeden klacek za druhým. Naopak někdo, kdo se na začátku zdál být sympatický, začne přestřihávat dráty od L-VADu a štvát vás do nepříčetnosti. Osobně mám rád komplexní díla, kde můžete vývoj jednotlivých charakterů sledovat postupně několik let, a Greys přesně tohle nabízí. Meredith Grey (Ellen Pompeo) Christina Yang (Sandra Oh), Derek Shepherd (Patrick Dempsey), George O’Malley (T. R. Knight), Izzie Stevens (Katherine Heigl), Alex Karev (Justin Chambers) i mnoho dalších vám vyroste přímo před očima a doktorku Mirandu Bailey (Chandra Wilson) si musí zamilovat snad úplně každý.

 

Hlavní pětice
Meredith, Christina, George a Izzie v úplně prvním díle. Foto: ABC

Postupně sledujete, jak se z mladých, nezkušených stážistů stávají ostřílení mazáci a jak jim osud vedený rukou Shondy Rhimes klade do cesty další a další překážky. Nic nevydrží věčně, a tak jsou i důvěrně známé postavy časem zákonitě nahrazeny postavami novými, které do seriálu opět přinesou závan čerstvého vzduchu. Zatímco u většiny seriálů to znamená začátek konce, Chirurgy budete sledovat dál. Téměř každá, byť nová tvář, kterou v seriálu uvidíte, je natolik propracovaná a má takovou hloubku, že si musíte vybrat. Můžete ji buď milovat, nebo nenávidět, rozhodně se ale nemůžete přestat dívat.

 

Zvraty

Tenhle seriál se ničeho nebojí. Shonda je proslulá tím, že v televizi klidně ukazuje věci, na něž jiní v minulosti nikdy neměli odvahu. Běžně v seriálu potkáváte homosexuály. Jednu z hlavních postav přejede autobus, jednou zas šílenec vystřílí půlku nemocnice. Nikdy si nemůžete být jistí, zda vašeho oblíbence uvidíte i v další řadě. Kdo viděl šestou řadu, dá mi jistě za pravdu. Pokud totiž do té doby seriál nepovažujete za vrcholné dílo, po finále šesté série jistě změníte názor. Něco tak emotivního se nevidí každý den. Tím to ale nekončí. Prakticky před každou finálovou epizodou si budete nedočkavostí trhat vlasy očekáváním, koho Shonda odrovná tentokrát. Za zmínku stojí i jednotlivé operace, ze kterých vám občas běhá mráz po zádech.

 

Stážisti a Bailey
Stážisti se poprvé setkávají s doktorkou Baileyovou. Foto: ABC

A ne, čelist vám nepřestane padat ani po dvanácti sériích. Myslím to vážně, zkuste to a uvidíte.

Hudba

Pokud tomuto seriálu vůbec něco chybí, rozhodně to není perfektní hudba. Uslyšíte zde mimo jiné i světoznámé písně nejrůznějších slavných interpretů. Tam, kde je to potřeba, nechybí energická a veselá hudba. Jakmile jde do tuhého, nastoupí pomalejší, která váš zážitek ještě tisíckrát umocní. Každá písnička sedne přesně tam, kde má. V sedmé sérii nám herci a tvůrci na talíř naservírovali dokonce celou hudebně laděnou epizodu. Poprvé vám to bude připadat trochu k smíchu, podruhé už se jí ale nebudete moci dočkat.

 

Důkazem budiž to, že hudba v mém telefonu je složena výhradně z písniček, které zazněly v Greys. Lidi, co na tom seriálu dělají, mají opravdu zlaté ruce.

 

Můžete je vidět znovu a znovu

Na většinu seriálů se podíváme jen jednou a šlus. Už známe příběh, tak proč bychom se na to dívali zase znovu? Pak jsou tu ale srdcovky, které si pustíte klidně tisíckrát. Chirurgové jsou moje srdcovka.Všech jedenáct řad jsem v loni viděl během pár měsíců, jakmile jednou začněte, už prostě nemůžete přestat. U Greys navíc platí, že když je vidíte podruhé, bavíte se snad ještě víc než poprvé. Jistě, znáte už jednotlivé zvraty a zhruba si pamatujete celý děj, zároveň ale víte, co bude s jednotlivými postavami za pět, osm, dvanáct let. Někdy vám nezbývá než se smát jejich naivním představám a snům, když víte, jak se to celé bude vyvíjet dál.

Už potřinácté
Naše oblíbené hrdiny uvidíme v září už po třinácté. Foto: ABC

Pokud jsem vás přesvědčil a vy se rozhodnete dát Grey’s Anatomy šanci, určitě navštivte úžasné fanouškové stránky, kde dodnes vznikají skvělé titulky a najdete tam ty nejnovější informace.

Chirurgům zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *