by

Suicide Squad: Sebevražedně špatný film

Před pár hodinami jsem vyrazil na promítání nového snímku z dílny DC Cinematic Universe. Všechny promo materiály a trailery slibovaly, že uvidíme něco natolik revolučního, že nám polezou oči z důlků. Jaký je výsledek? No, netradiční to opravdu bylo, ale oči mi z důlků tedy rozhodně nelezly.

 

 

Nejhorší hrdinové všech dob
Je to dobrý pocit, být ten zlý… Dejte dohromady tým těch nejnebezpečnějších superzločinců na celém světě, kteří si právě kroutí své tresty, vyzbrojte je tím nejefektivnějším arzenálem, který má vláda k dispozici, a pošlete je porazit záhadnou nepřemožitelnou entitu. Důstojnice americké zpravodajské služby Amanda Waller dospěla k rozhodnutí, že tento úkol zvládne pouze tajně vytvořená skupina nesourodých zavrženíhodných jedinců, kteří nemají téměř co ztratit. Ale jakmile si uvědomí, že nebyli vybráni, aby uspěli, ale aby bylo na koho svést vinu za nevyhnutelný neúspěch, rozhodnou se příslušníci sebevražedného oddílu zkusit bojovat a zemřít společně nebo se rozhodnou starat se každý sám o sebe?

– Oficiální text distributora

Když chcete točit film o padouších, musíte podle mě během filmu zákonitě dorazit do fáze, kdy z nich uděláte kladné postavy. Právě to je ale ten kámen úrazu! Nevykládejte si to špatně, já měl vždycky radši hrdiny, ale když je někdo padouch, tak má být padouch pořád. Pak bychom totiž nebyli svědky trapných situací typu: „Normálně jsem sice zlý, ale uprostřed filmu se z naprosto nelogických důvodů rozhodnu být hrdinou.“ A tak na mě působila většina dvouhodinového Sebevražedného oddílu.

 

Logo
Stojí Sebevražedný oddíl za zhlédnutí? Foto: Warner Bros.

Snad každý, kdo film viděl, vám řekne, že úvodní představování postav je jednou z nejlepších částí filmu. Ve flashbacích se dočkáme Batmana (Ben Affleck) i Jokera (Jared Leto) a poodhalíme minulost většiny hlavních hrdinů. Díky té úvodní půlhodině a  Deadshotovi  (Will Smith), Harley Quinn (Margot Robbie) nebo Jokerovi budete moci říct, že jste šli na průměrný film a že to nebyl úplný brak. Naopak nad postavou Ricka Flaga, kterého ztvárnil Joel Kinnaman, budete  většinu filmu nevěřícně kroutit hlavou.

 

Ale samotné hlavní postavy jsou (až na výše jmenovanou výjimku) dobré. Co tedy Sebevražedný oddíl strhává do vod průměrnosti? Duo hlavních záporáků. Ono by ani tak nevadilo, že hollywoodská produkce opět nedokázala přijít s ničím lepším než že se z domnělého spojence, který je příliš silný na to, aby poslouchal jakékoliv rozkazy, stane nepřítel. To jsme viděli již v celé řadě filmů, kde to ani tak nevadilo. Problém byl v tom, že hlavní padouši jsou totálně nezajímaví a vycucaní z prstu. Nemluvě o tom, že vojáci pod vedením Enchantress (Cara Delevingne) vypadají jako z nepovedeného béčkového hororu osmdesátých let. Přičtěte k tomu, že DC opět nedokázalo vymyslet žádnou jinou vyhlazovací zbraň než ohromný proud energie protrhávající oblohu, a bude vám jasné, proč na ten film tolik lidí nadává.

 

Enchantress
Hlavní záporačka vás příliš neoslní. Foto: Warner Bros.

V pozdějších fázích filmu nedává smysl ani chování postav. Dojde k určitému sledu událostí a jejich následkem mají členové oddílu možnost odejít. Tady nastává ten moment, kdy se ze zločinců stávají přinejmenším antihrdinové a to mi prostě není po chuti. Jasně, pro účely filmu to tam musí být, ale z čistě logického hlediska to nedává vůbec žádný smysl. Můžete se mnou nesouhlasit, koneckonců říká se: „Sto lidí, sto chutí,“ nicméně  mně to tak připadalo. I kapitán Boomerang, který celou dobu hledá způsob, jak se z celé akce vyvlíknout, se najednou vrhá do boje.

 

A film sráží dolů i další maličkosti. Příkladem budiž scéna, kdy Enchantress polapí své protivníky do iluze, jeden z nich se z ní samozřejmě probere a řekne: „Není to skutečné,“ načež to samé zopakují i ostatní a následuje podivný střih, kdy všichni vyjdou z rohu a jsou připraveni čelit padouchovi. Takových scén jsme ve filmové a seriálové historii viděli nespočetně, ale ještě nikdy mi to nepřišlo tak trapné až směšné jako tady. Že vám to nestačilo? Tak si představte, že sedíte v kině, jsou vám ukazovány příběhy jednotlivých postav a naráz se v ději objeví postava, o které jste doposud neslyšeli ani prd a nechá se o pár minut později zabít.

 

Tento film se prostě nepovedl. Pokud nejste komiksový fanoušek, nebo si v létě nekoušete nehty nudou, tak na něj nechoďte. Můžeme jen doufat, že se DC brzo probere, protože se svou současnou tvorbou nesahá v oblasti filmů Marvelu ani po kotníky.

 

45 %

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *